ЦРКВЕ И КОНАЦИ

арх. ПРЕДРАГА И САВЕ РИСТИЋА

Представљамо Вам божанствена дела и животну причу, иконе српске архитектуре, величанственог неимара и градитеља православних храмова...

Интервју са арх. Предрагом Ристићем

О Предрагу Ристићу

- "Градња цркве је код православних пре свега део молитве, а тек у другом плану мајсторско дело" - говорио је Предраг Ристић архитекта и градитељ (који је од милоште волео да га називају и дунђером) преко 150 православних храмова широм света. 
- Рођен је у Београду 1931 године. Свој пут ка космополитској величини започео је похађањем основне немачко-српске школе коју је завршио 1941, па преко гимназије Краља Александра И коју је завршио 1949 године. 1959 године успешно завршава архитектонски факултет у Београду, након чега доази до доктората на универзитету у Грацу 1980,
- Био је члан УЛУПУДС-а, носилац Ордена Светога Саве 2 реда. Добио је Сребрну награду на међународном филмском фестивалу у западном Берлину 1974. за научни филм, прву награду за Југословенски научни ТВ филм 1970. године и Награду за животно дело УЛУПУДС-а, а често је истицао прву награду принца Чарлса за пројекат Црквеног дома у Бирмингему у Енглеској.
- За њега је наш велики архитекта и академик Александар Дероко рекао: ”Драги наш Пеђа, једино што могу да му замерим, знате, постоји тамо некакав надреализам, е он је измислио надлогизам. Он је логичнији од логике и самим тим је саму логику довео у питање”.
- Међу најлепша пројектантска дела нашег Предрага Ристића спадају: црква у Требињу по тестаменту Јована Дучића, саборни храм Христовог васкресења у Подгорици, дом светог кнеза Лазара у Бирмингему, црква у Апатину, црква светог мученика Станка на Острогу, цркве у Хановеру и Сиднеју.

- Уснуо је у Господу 5 августа 2019 године.

Онлајн брошура

Погледајте онлајн брошуру са детаљнијим приказом дела Предрага и Саве Ристића.

Српско национално удружење

Контакти


Народних хероја 30
Нови Београд

Додатне информације