CRKVE I KONACI

arh. PREDRAGA I SAVE RISTIĆA

Predstavljamo Vam božanstvena dela i životnu priču, ikone srpske arhitekture, veličanstvenog neimara i graditelja pravoslavnih hramova...

Intervju sa arh. Predragom Ristićem

O Predragu Ristiću

- "Gradnja crkve je kod pravoslavnih pre svega deo molitve, a tek u drugom planu majstorsko delo" - govorio je Predrag Ristić arhitekta i graditelj (koji je od milošte voleo da ga nazivaju i dunđerom) preko 150 pravoslavnih hramova širom sveta.
- Rođen je u Beogradu 1931 godine. Svoj put ka kosmopolitskoj veličini započeo je pohađanjem osnovne nemačko-srpske škole koju je završio 1941, pa preko gimnazije Kralja Aleksandra I koju je završio 1949 godine. 1959 godine uspešno završava arhitektonski fakultet u Beogradu, nakon čega doazi do doktorata na univerzitetu u Gracu 1980,
- Bio je član ULUPUDS-a, nosilac Ordena Svetoga Save II reda. Dobio je Srebrnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u zapadnom Berlinu 1974. za naučni film, prvu nagradu za Jugoslovenski naučni TV film 1970. godine i Nagradu za životno delo ULUPUDS-a, a često je isticao prvu nagradu princa Čarlsa za projekat Crkvenog doma u Birmingemu u Engleskoj.
- Za njega je naš veliki arhitekta i akademik Aleksandar Deroko rekao: ”Dragi naš Peđa, jedino što mogu da mu zamerim, znate, postoji tamo nekakav nadrealizam, e on je izmislio nadlogizam. On je logičniji od logike i samim tim je samu logiku doveo u pitanje”.
- Među najlepša projektantska dela našeg Predraga Ristića spadaju: crkva u Trebinju po testamentu Jovana Dučića, saborni hram Hristovog vaskresenja u Podgorici, dom svetog kneza Lazara u Birmingemu, crkva u Apatinu, crkva svetog mučenika Stanka na Ostrogu, crkve u Hanoveru i Sidneju.

- Usnuo je u Gospodu 5 avgusta 2019 godine.

Onlajn brošura

Pogledajte onlajn brošuru sa detaljnijim prikazom dela Predraga i Save Ristića.

Srpsko nacionalno udruženje

Kontakti


Narodnih heroja 30
Novi Beograd

Dodatne informacije